Renteaftrek

De rente op een geldlening is fiscaal aftrekbaar van de winst als het een zakelijke lening voor een bedrijfsmiddel betreft. Een bedrijfsmiddel kan bijvoorbeeld een personenauto of bedrijfsauto zijn. Zet je de auto waarvoor je een Financial Leasecontract hebt gesloten op de balans, dan kun je de betaalde rente van de winst aftrekken. Met een zogenaamd amortisatieschema (aflossings- en renteschema) kun je jaarlijks exact de totaal betaalde rente fiscaal aftrekken. Het Financial Lease termijn is een vast termijn en wijzigt dus niet. Daardoor los je op basis van annuïteiten af. De annuïteit brengt met zich dat je steeds meer gaat aflossen naarmate je verder in de looptijd van je contract komt.

Voorbeeld bestelauto

Stel: in 2019 koop je een bestelauto met een aanschafwaarde van € 24.000 exclusief bpm en btw. De totale rente over het eerste jaar bedraagt € 1.679,13.

Netto belastingbesparing van € 1.679,13 bij een belastingtarief van 51,75% en toepassing van 14% mkb-winstvrijstelling = € 747,- 

Totale netto belastingbesparing

Op basis van bovengenoemd voorbeeld van een bestelauto t.w.v. € 24.000 excl. btw en bpm met een looptijd van 48 maanden en een restwaarde van € 8.000 is de totale netto belastingbesparing in het eerste jaar:

Belastingbesparing door afschrijving € 1.780
Belastingbesparing door investeringsaftrek € 2.990
Belastingbesparing door renteaftrek €    747
Totale besparing € 5.517

Mocht je nog vragen hebben over de renteaftrek bij een lease auto, dan horen we dat graag. Onze Lease Adviseurs beantwoorden je vragen en adviseren je graag bij het vinden van jouw ideale lease auto. Neem vrijblijvend contact met ons op.