Btw terugvorderen

Ben je ondernemer voor de btw en zijn jouw eigen bedrijfsactiviteiten belast met btw? Dan kun je de btw op je inkopen terugvragen. Per saldo draag je zo alleen btw af over jouw ‘toegevoegde waarde’ van de verkoopprijs minus jouw inkoopkosten.

Wanneer kan ik mijn btw terugvorderen?

De btw op inkopen kun je terugvorderen via de aangifte omzetbelasting. Voor de meeste mkb-ondernemers geldt dat zij één keer per kwartaal zo’n aangifte doen. Dit gebeurt meestal binnen een maand na afloop van het kwartaal.
Over de eigen omzet bereken je in diezelfde kwartaalaangifte de btw. Die btw is in het desbetreffende kwartaal al bij de klanten in rekening gebracht en moet je daarom nu aan de belastingdienst afdragen.
De btw op eigen inkopen van dit kwartaal trek je af van de af te dragen btw.

Hoe vorder ik mijn btw terug?

Bij het aangaan van een Financial Leasecontract van een personenauto of bedrijfsauto brengt de leverancier van de auto btw in rekening. Die btw kun je volledig terugvorderen in de aangifte van de periode (meestal het kwartaal) waarin de aankoopdatum valt. Om deze reden valt de btw dus buiten het Financial Leasecontract. 
In de aangiften die daarna volgen, kun je steeds de btw aftrekken op de kosten die je in die periode betaalt. Denk bijvoorbeeld aan de btw op brandstof en onderhoud. 
Op de maandelijkse betaling voor de Financial Leasetermijn zit geen btw meer. Deze maandtermijn bestaat uit rente en aflossing. 

Gebruik je de auto ook privé, dan moet je in de laatste aangifte van elk jaar een correctie verwerken op de al afgetrokken btw. De btw is namelijk een zakelijke belasting, zodat de btw op het privégebruik niet aftrekbaar is. De btw-heffing voor het privégebruik bedraagt in principe 2,7% van de catalogusprijs van de auto. 
Je kan er ook voor kiezen om de btw-heffing voor het privégebruik te berekenen op basis van de werkelijke verhoudingen van de gereden privé en zakelijke kilometers. Dat is vooral interessant als je relatief veel zakelijk rijdt; er blijft dan per saldo een groter deel van de totale btw aftrekbaar.

Btw terugvorderen wanneer mijn Financial Lease auto privé is voor de bijtelling

Het terugvorderen van de btw is ook mogelijk wanneer je de auto voor de inkomstenbelasting niet op de balans hebt gezet maar privé hebt gehouden. In dat geval trek je voor het zakelijke gebruik 19 eurocent per kilometer van de winst af, én heb je geen bijtelling voor privégebruik. Die verwerking voor de inkomstenbelasting staat los van de btw. Voor de btw mag je de auto helemaal zakelijk blijven behandelen. Dat betekent dat je óók dan de volledige btw kunt aftrekken, met een jaarlijkse heffing over het privégebruik.

Voor meer uitleg hierover kun je terecht bij een van onze Lease Adviseurs. Aan de hand van een overzichtelijk schema leggen zij precies uit wat de mogelijkheden zijn voor jouw onderneming. Neem contact op via 030 267 99 93.

Of bekijk direct ons aanbod personenauto's en bedrijfswagens:

Personenauto's Bedrijfswagens