030 - 267 99 93 Of chat via WhatsApp
Ma t/m do 09.00-18.00 Vr 09.00-17.00 Za 10:00-17:00

Investeringsaftrek lease auto

De investeringsaftrek is een bedrag dat je kunt aftrekken van de winst als je hebt geďnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Door de investeringsaftrek wordt de winst lager en betaal je dus minder belasting. Er zijn 3 soorten investeringsaftrek mogelijk:

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
 • Energie-investeringsaftrek 
 • (EIA)Milieu-investeringsaftrek (MIA)


Wanneer kun je de investeringsaftrek (KIA) toepassen?

Je hebt recht op investeringsaftrek als je in 2018 voor meer dan €2.300 investeert in bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor investeringsafrek. De volgende bedrijfsmiddelen voor de automotive komen in aanmerking:

 • Voor alle nieuwe of gebruikte auto's met een grijs kenteken (bestelwagens)
 • Personenauto's hoofdzakelijk bestemd voor het beroepsvervoer over de weg
         (zoals taxi's en auto's van koeriersdiensten)

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2018 (KIA)

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een regeling die voorziet in een extra aftrekpost voor ondernemers die investeren in een nieuwe of gebruikte bestelauto of personenauto. Deze dienen hoofdzakelijk bestemd te zijn voor het beroepsvervoer. De KIA wordt vastgesteld in het jaar waarin de investeringsverplichting wordt aangegaan. Dat is het jaar waarin de order wordt getekend. De KIA kan vervolgens worden afgetrokken in de aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting van het jaar waarin de auto in gebruik wordt genomen, of in de aangifte van het jaar van aanbetalen als dat eerder zou zijn.

De hoogte van de aftrek is maximaal 28%, en is afhankelijk van de totale investeringen in het kalenderjaar. 


 

Voorbeeld bestelauto

Stel: als ondernemer koop je een nieuwe of gebruikte bestelauto. Aangezien je een ondernemer bent die belaste prestaties voor de BTW verricht, (je brengt BTW in rekening bij je klanten) mag je de BTW op de auto in mindering brengen. Wanneer je als ondernemer een bestelauto koopt en de auto tenminste 10% zakelijk gebruikt, hoef je ook geen BPM te betalen.Voor de BPM geldt een vrijstelling en de BTW kun je terugvragen. De kostprijs van de auto bedraagt €24.000. Wanneer je in totaal in 2018 minder dan €56.192 investeert, heb je recht op 28% investeringsaftrek. Je krijgt voor bovengenoemde bestelauto een korting op je winst van €24.000 x 28% = €6.720. Je winst wordt dus verlaagd met €6.720. Afhankelijk van je belastingpercentage betaal je dan (€6.720 x 52%) €3.494 minder aan inkomstenbelasting.

Netto belastingbesparing van €6.720 x 52% = €3.494,-

Kies jij voor Financial lease? Neem dan contact op met onze lease adviseurs. Zij helpen je graag verder en geven je bovendien advies bij het vinden van een geschikte lease auto.


Wanneer kun je de Milieu-investeringsaftrek (MIA) toepassen? 

De milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt je de mogelijkheid om de fiscale winst tot wel 36 procent te verlagen. Het percentage is afhankelijk van de soort auto welke je wilt leasen. Hoe duurzamer jou lease auto, hoe hoger het aftrekpercentage van de MIA. Bekijk hieronder jouw mogelijkheden: Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Met de VAMIL kun je een investering op een willekeurig moment afschrijven. Voor investeringen is de willekeurige afschrijving beperkt tot 75%. Door sneller afschrijven verminder je de fiscale winst en betaal je minder belasting in dat jaar. Dit biedt jou een rente- en liquiditeitsvoordeel.

Voorwaarden

Elke Nederlandse onderneming die inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt, kan in principe gebruikmaken van de MIA/VAMIL. Je komt in aanmerking voor deze investeringsaftrek 2018 als de investering voldoet aan de volgende vijf voorwaarden: 

 1. Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst.
 2. Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
 3. De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel.
 4. Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn.
 5. Je kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.


  Voor de verschillende investeringsregelingen gelden regels voor de bedrijfsmiddelen, het moment van investeren en het jaar waarin je de aftrek toepast. Bekijk al deze voorwaarden op Belastingdienst.nl.

  Combinatie 'MIA en VAMIL'

  De MIA en VAMIL zijn twee verschillende regelingen maar worden vaak gecombineerd. Beide regelingen maken gebruik van een gezamenlijke lijst, de zogenaamde Milieulijst. Op deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL. Ieder jaar verschijnt een nieuwe Milieulijst. Je kunt de milieulijsten downloaden van de internetsite van RVO.nl.

  Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw onderneming? Neem dan contact op met onze lease adviseurs. Zij helpen je graag verder en geven je bovendien advies bij het vinden van een geschikte lease auto.

  Voor een passend fiscaal advies raden wij het altijd aan om contact op te nemen met uw accountant of boekhouder.