030 - 267 99 93 Of chat via WhatsApp
Ma t/m do 09.00-19.00 Vr 09.00-17.30 Za 10.00-17.00

Investeringsaftrek lease auto

De investeringsaftrek is een bedrag dat je kunt aftrekken van de winst als je hebt geļnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Door de investeringsaftrek wordt je winst lager en betaal je dus minder belasting. Er zijn 3 soorten investeringsaftrek mogelijk:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • Energie-investeringsaftrek 
  • (EIA)Milieu-investeringsaftrek (MIA)


Wanneer kun je de investeringsaftrek (KIA) toepassen?

Je hebt recht op investeringsaftrek als je in 2018 voor meer dan €2.300 investeert in bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor investeringsafrek. De volgende bedrijfsmiddelen voor de automotive komen in aanmerking:

  • Voor alle nieuwe of gebruikte auto's met een grijs kenteken (bestelwagens)
  • Personenauto's hoofdzakelijk bestemd voor het beroepsvervoer over de weg
           (zoals taxi's en auto's van koeriersdiensten)

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2018 (KIA)

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een regeling die voorziet in een extra aftrekpost voor ondernemers die investeren in een nieuwe of gebruikte bestelauto of personenauto. Deze dienen hoofdzakelijk bestemd te zijn voor het beroepsvervoer. De KIA wordt vastgesteld in het jaar waarin de investeringsverplichting wordt aangegaan. Dat is het jaar waarin de order wordt getekend. De KIA kan vervolgens worden afgetrokken in de aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting van het jaar waarin de auto in gebruik wordt genomen, of in de aangifte van het jaar van aanbetalen als dat eerder zou zijn.

De hoogte van de aftrek is maximaal 28%, en is afhankelijk van de totale investeringen in het kalenderjaar. 


 

Voorbeeld bestelauto

Stel: als ondernemer koop je een nieuwe of gebruikte bestelauto. Aangezien je een ondernemer bent die belaste prestaties voor de BTW verricht, (je brengt BTW in rekening bij je klanten) mag je de BTW op de auto in mindering brengen. Wanneer je als ondernemer een bestelauto koopt en de auto tenminste 10% zakelijk gebruikt, hoef je ook geen BPM te betalen.Voor de BPM geldt een vrijstelling en de BTW kun je terugvragen. De kostprijs van de auto bedraagt €24.000. Wanneer je in totaal in 2018 minder dan €56.192 investeert, heb je recht op 28% investeringsaftrek. Je krijgt voor bovengenoemde bestelauto een korting op je winst van €24.000 x 28% = €6.720. Je winst wordt dus verlaagd met €6.720. Afhankelijk van je belastingpercentage betaal je dan (€6.720 x 52%) €3.494 minder aan inkomstenbelasting.

Netto belastingbesparing van €6.720 x 52% = €3.494,-

Kies jij voor Financial lease? Neem dan contact op met onze lease adviseurs. Zij helpen je graag verder en geven je bovendien advies bij het vinden van een geschikte lease auto.