Investeren en belastingvoordelen

Financial Lease brengt heel veel voordelen met zich mee en het grootste voordeel is het feit dat je direct economisch eigenaar van de auto bent. Het is dan ook de enige leasevorm die je deze mogelijkheid en alle bijbehorende pluspunten biedt; in het geval van een Operational Lease of Shortlease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Dit betekent dat je geen gebruik kunt maken van de fiscale voordelen die je wél bij Financial Lease hebt. Welke voordelen dat zijn?

 1. De afschrijving van een lease auto
  Bij Financial Lease ben je direct economisch eigenaar van de auto; in tegenstelling tot bijvoorbeeld Operational Lease of Shortlease, waar je slechts de “huurder” bent. Het feit dat je economisch eigenaar van de lease auto bent betekent dat je de aanschafprijs van de auto op je balans mag zetten. Gedurende de looptijd van het leasecontract loopt mag je deze kosten jaarlijks afschrijven. Deze afschrijvingskosten verlagen je totale winst en zorgen dus op hun beurt weer voor allerlei fiscale voordelen. Wat voor voordelen deze afschrijvingskosten bieden en hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier!

 2. De investeringsaftrek
  Als ondernemer kun je in veel gevallen gebruik maken van de investeringsaftrek: een bedrag dat je van de winst af kunt trekken wanneer je in bedrijfsmiddelen (zoals die nieuwe auto voor de zaak) hebt geïnvesteerd. De investeringsaftrek komt nog eens bovenop de mogelijkheid tot afschrijven en dat maakt het investeren in jouw onderneming een stuk aantrekkelijker. Of ook jij recht hebt op de investeringsaftrek, lees je hier.

 3. De renteaftrek
  Rente is fiscaal aftrekbaar wanneer er sprake is van een zakelijke lening. Gezien een Financial Lease overeenkomst zakelijk is, mag de betaalde rente van de winst afgetrokken worden. Nog meer fiscaal voordeel dus! Benieuwd hoeveel rente jij jaarlijks af zou mogen trekken? Lees hier meer!

 4. De btw terugvorderen
  In tegenstelling tot andere leasevormen geeft Financial Lease je de mogelijkheid om de betaalde btw terug te vragen. Je kunt de btw in één keer terugvorderen en dat betekent dat je geen btw over je maandtermijn hoeft te betalen. Handig toch? Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Wil je meer weten over de fiscale voordelen van het leasen van een (bedrijfs)auto? Neem dan vrijblijvend contact op met onze Lease Adviseurs via 030-2679993.

Beluister nu onze podcast:

 

Geen Spotify? Klik hier

Of bekijk de video: