Veelgestelde vragen

Direct antwoord op al je vragen

→ Ik heb een auto gezien die niet op jullie website staat, kan deze bij jullie in de lease?
Jazeker! Het is mogelijk om een auto die niet op onze website staat bij ons te leasen. Je kunt altijd gratis een offerte opvragen. Zelfs als je een aanbieding hebt ontvangen van een andere partij, kunnen wij je nog steeds een concurrerend voorstel doen.

→ Kan ik als particulier gebruik maken van Financial Lease?
Helaas kunnen wij jou als particulier niet helpen. Het product Financial Lease is uitsluitend bedoeld voor de zakelijke markt. 

→ Welke informatie moet ik beschikbaar stellen?
Afhankelijk van het onderpand en de aanbetaling kan het verschillen welke informatie je moet aanleveren. Voor een snelle acceptatie is het handig om alvast een overzicht op te sturen van recente jaarcijfers, een kopie van de uitdraai van KVK en/of een kopie van de offerte naar info@financiallease.nl.

→ Ik ben een startende ondernemer, kan ik ook leasen?
Een groot voordeel van FinancialLease.nl is dat wij ook Financial Lease kunnen regelen voor starters. Dus wij kunnen jou ook een voorstel doen! Wel moet de investering in verhouding staan met jouw (toekomstige) resultaat. En kan er om een aanbetaling gevraagd worden: minimaal 20% van de aanschafprijs ex. btw.

→ Is bij Financial Lease het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting ook inbegrepen?
Financial Lease is de meest transparante leasevorm. Het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting zijn hier niet bij inbegrepen. Wel bieden wij u de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten bij onze verzekeringspartner.

→ Ben ik de eigenaar van de auto?
Vanaf het moment dat jij de leaseovereenkomst hebt getekend, ben jij economisch eigenaar van de auto. De factuur van de auto komt op jouw naam en het kenteken wordt ook direct aan jou toegewezen. De financieringsmaatschappij blijft gedurende de looptijd, juridisch eigenaar van de auto. Dit betekent dat de auto het onderpand is van de opgestelde overeenkomst.

→ Wat zijn de voordelen van Financial Lease t.o.v. de andere bekende leasevormen?
De meest bekende leasevormen naast Financial Lease in Nederland zijn: Operational Lease en Shortlease. Het grootste verschil met beide leasevormen is dat, met Financial Lease, jij direct eigenaar van de auto bent. Dit betekent dat jij in aanmerking komt voor diverse fiscale voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld de btw van de aanschafwaarde direct terugvorderen bij de fiscus. Nog een verschil is dat je bij Shortlease en Operational Lease vast zit aan kilometerbeperking en bij Financial Lease ben je vrij om zelf te bepalen hoeveel kilometers je rijdt. Ook na de leaseperiode kom je niet voor verrassingen te staan, je bent namelijk eigenaar van de auto.

→ Wat is een slottermijn?
De hoogte van de slottermijn bepaal je samen met de adviseur die jou helpt bij het afsluiten van een Financial Lease overeenkomst. Dit is het bedrag dat aan het einde van de looptijd nog openstaat. Over dit bedrag betaal je tijdens de looptijd geen aflossing. De slottermijn moet in verhouding staan met de economische restwaarde van de auto na afloop van het contract.

→ Waarom moet ik de btw zelf financieren?
De auto wordt bij Financial Lease direct aan de onderneming gefactureerd. Dit betekent dat jij de btw bij de eerste aangifte kunt terugvorderen. Je schiet de btw dus, net zoals bij de rest van jouw zakelijke uitgaven, zelf voor. In sommige gevallen is het mogelijk om de bank de btw te laten voorfinancieren. Neem hiervoor contact op met een van onze lease adviseurs.

→ Kan ik over het maandelijkse leasebedrag ook de btw terugvorderen?
Dit is niet mogelijk, omdat je bij het aanschaffen van de auto het volledige btw bedrag hebt teruggevorderd. Je kunt daarom niet nogmaals de btw terugvorderen. Jouw maandelijks leasebedrag is dus btw-vrij.

→ Staan de maandelijkse termijnen vast?
Ja, de maandelijkse termijnen staan vast. Wel kun je zelf bepalen, als je bijvoorbeeld een goede maand hebt gedraaid met je onderneming, om meer in te lossen. Dit kan in het meervoud van één leasetermijn.

→ Ik heb een negatieve BKR-codering, kan ik bij jullie een auto leasen?
Wij hebben mogelijkheden voor eigenaren van eenmanszaken of VOF’s met een lopende achterstandscodering om alsnog een leasecontract af te sluiten. Echter zijn de mogelijkheden wel beperkt. Je kunt altijd gratis een offerte aanvraag doen. Onze lease adviseurs kijken graag naar de opties voor jouw onderneming.

→ Wat gebeurt er aan het einde van mijn contract?
Zodra jij de laatste betaling hebt voldaan (en de eventuele betaling van de slottermijn) is de auto volledig jouw eigendom. De financieringsmaatschappij is dan geen juridisch eigenaar meer.

→ Kan ik de auto privé tenaamstellen?
Ja dit is mogelijk! Je moet dan wel privé (mee)tekenen op de Financial Leaseovereenkomst. Mocht je hiervoor willen kiezen houdt er dan rekening mee dat je géén btw kan terugvorderen.

→ Wat gebeurt er als ik stop met mijn bedrijf?
Stop je met jouw onderneming? Dan moet het lease contract ingelost worden. Wil je de auto over laten nemen door een ander bedrijf? Dan moet de financieringsmaatschappij hier goedkeuring voor geven. Neem hiervoor contact op met een van onze lease adviseurs.

→ Wat is het verschil tussen een marge en btw-auto?
Wanneer je op zoek bent naar een occasion dan krijg je te maken met btw en marge auto’s. Over een btw-auto kun jij als ondernemer de btw terugvorderen. Over een marge auto niet. De btw van een marge auto is namelijk al eerder betaald door bijvoorbeeld een particulier, waardoor deze niet nogmaals betaald hoeft te worden. Een marge auto is dus btw vrij.

→ Hoe zit het met de bijtelling?
Wil jij een zakelijke auto privé rijden? Dan moet je bijtelling betalen. Rijd jij in een volledig elektrische auto? Dan valt de auto in een lagere bijtellingscategorie. Je betaalt dan 4% bijtelling (over het catalogusbedrag tot €50.000). Rijd jij in een auto die meer dan 0 gram C02 uitstoot? Dan betaal je 22% bijtelling. Lees hier alles over bijtelling.

→ Kan ik de auto vroegtijdig inlossen?
Je kunt vroegtijdig inlossen door extra maandtermijnen te betalen. Ook kun je het gehele openstaande saldo betalen. Deze mogelijkheden zijn wel afhankelijk van de bank waar jouw financial leaseovereenkomst is ondergebracht, maar regelmatig boetevrij!

→ Wat is de maximale looptijd?
De looptijd van de Financial Leaseovereenkomst wordt bepaald op basis het bouwjaar van de door jou gekozen auto.

→ Wat is het verschil tussen btw en bpm?
Btw is belasting die op bijna alle goederen en diensten wordt geheven, ook op auto’s. Bpm is een belasting die alleen van toepassing is op personenauto’s en motorrijtuigen.

→ Wat is btw?
De btw wordt berekend op basis van de nieuwprijs van de auto. De btw kan in de meeste gevallen worden teruggevorderd. Wanneer de auto op naam van een particulier heeft gestaan wordt de auto een marge auto en hoeft de btw niet meer betaald te worden. Deze kan daardoor dus ook niet meer worden teruggevorderd.

→ Wat is bpm?
Bpm is een belasting die alleen geldt voor personenauto’s en motorrijtuigen. De bpm is afhankelijk van de nieuwprijs, uitstoot en leeftijd van de auto. Bestelauto’s en taxi’s zijn vrijgesteld van bpm.