Bijtelling

Wanneer je een auto van de zaak rijdt, ziet de Belastingdienst dit als loon in natura. Je wordt als het ware beloond met een auto, en officieel zijn dat inkomsten. Bijtelling betaal je wanneer je een auto van de zaak hebt die je ook privé kunt gebruiken. Je betaalt dan gelukkig niet de hele waarde van de auto, maar je betaalt slechts belasting over een percentage hiervan.

Of beluister nu onze podcast:


Geen Spotify? Klik hier

Categorieën bijtelling

Voorheen bestonden er veel verschillende bijtellingscategorieën, waarbij het percentage afhing van de CO2-uitstoot die je auto produceerde. Als de zakelijke auto vanaf 1 januari 2017 tenaamgesteld is zijn de categorieën echter sterk vereenvoudigd. Alleen bij volledig elektrische auto’s krijg je nog te maken met een lagere bijtellingscategorie van 12% (en 4% of 8% bij occasions), voor alle overige nieuwe auto’s geldt een tarief van 22%. Deze lagere bijtellingscategorie geldt voor 60 maanden. Daarna wordt er steeds jaarlijks gekeken of er op dat moment nog een bijtellingskorting voor de auto geldt.

Rittenregistratie

De bijtelling voor het privégebruik van een auto van de zaak kan worden voorkomen door op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé te rijden. Het bewijs daarvoor is in principe niet aan een bepaalde vorm gebonden, maar een sluitende kilometeradministratie/rittenregistratie geeft de meeste zekerheid dat de bijtelling niet van toepassing is.

In een rittenregistratie moeten per rit de volgende gegevens worden bijgehouden: datum, begin- en eindstand van de kilometerteller, plaats van vertrek, plaats van de bestemming, vermelding van de aard van de rit (zakelijk of privé) en de gereden route als van de gebruikelijke route wordt afgeweken. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen bij wegafsluitingen, omleidingen, files e.d.

Voor het bijhouden van een sluitende rittenregistratie kan een rittenregistratie-app gebruikt worden. Daarmee worden veel ritgegevens automatisch vastgelegd. Echter kunnen gegevens ook handmatig ingevoerd worden, bijvoorbeeld om het karakter van de rit (zakelijk of privé) in te voeren. Daarom kan net als bij een handmatig bijgehouden rittenadministratie een relatie tussen de rapportage en andere bescheiden, zoals agenda's, nodig blijven. De rapportage én de onderliggende gegevens vormen samen met de rittenregistratie als bewijs van een privégebruik van niet meer dan 500 km op jaarbasis.

Een aantal leveranciers van ritregistratiesystemen heeft een keurmerk van de stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen. Het keurmerk geeft onder meer aan dat het systeem voldoet aan eisen met betrekking tot betrouwbaarheid en privacybescherming.

Bijtelling elektrische auto’s vanaf 1 januari 2021

Per 1 januari 2021 is de bijtelling op elektrische voertuigen verhoogd. Auto's met 0% CO2 uitstoot worden belast met 12% bijtelling tot € 40.000,-, daarboven wordt 22% gerekend.

Bijtelling 2011-2021 

*Cataloguswaarde van de auto 

Tot en met 2025 wordt de bijtelling geleidelijk verhoogd. Vanaf 2026 zullen alle auto’s (zowel elektrisch, hybride als brandstof) belast worden met 22% bijtelling, ongeacht de CO2-uitstoot en cataloguswaarde.

Bijtelling lease auto 2021-2026

Motorrijtuigenbelasting elektrische auto’s

Sinds 2020 geldt voor elektrische auto’s (ook wel nulemissie-auto’s: CO2-uitstoot van 0 gr/km) nog een volledige vrijstelling in de motorrijtuigenbelasting. Voor semi-elektrische auto’s tot en met 50 gram/km is er een halftarief in de motorrijtuigenbelasting. Dat halftarief blijft nog tot en met 2024 van toepassing, hierna krijg je 25% korting op de mrb. Vanaf 2025 zal de volledige korting op de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s komen te vervallen; vanaf 2025 ontvang je nog 75% korting. Per 2026 gelden voor alle auto’s de normale tarieven.

Bpm en Financial Lease

Bpm staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen. Je betaalt dit bedrag wanneer je in Nederland een (nieuwe) personenauto of motor aanschaft. Bpm betaal je ook als je een auto importeert. De bpm kan bij FinancialLease.nl te allen tijde in het leasebedrag worden meegenomen. Dit geldt echter niet voor taxi-ondernemers: zij dienen zowel de btw als de bpm aan te betalen. Deze regel wordt gehanteerd omdat taxi-ondernemers in 2019 dit bedrag nog kunnen terugvorderen bij de Belastingdienst. Per 2020 is dit voor taxihouders helaas niet meer mogelijk. Op deze pagina lees je meer over Financial Lease voor taxi’s. Meer over bpm lees je hier.

Heb je vragen over bijtelling, motorrijtuigenbelasting of bpm? Neem dan contact met ons of via 030 267 99 93. Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte leaseauto.

Liever een video bekijken?