0

Wanneer je overweegt om een zakelijke auto te leasen, denk je na over het kostenplaatje naast je maandelijkse leasetermijn en de slottermijn. Hieronder staat uitgelegd wat de bijkomende kosten van Financial Lease zijn en welke uitgaven je kan verwachten.

Wat is een slottermijn

Met Financial Lease betaal je maandelijks een vast bedrag. Op die manier los je de financiering af zodat aan het einde van de overeenkomst, en na het voldoen van de laatste termijn, de auto jouw juridische eigendom is. Daarvoor betaal je in de meeste gevallen nog een slottermijn. De hoogte van de slottermijn kan verschillen omdat het wordt bepaald door o.a. de leeftijd van de auto en looptijd van het contract. Ook resulteert een hoger slottermijn of een eventuele aanbetaling in een lager maandbedrag voor jouw leaseauto.

Overige kosten van een lease auto?

Wat ondernemers vaak niet weten is dat ze bij Financial Lease zelf de bijkomende kosten in de hand hebben. Bij bijvoorbeeld Operational Lease betaal je in de maandtermijn al direct voor onderhoud, verzekering en de wegenbelasting. Maar ook wanneer je geen onderhoud nodig hebt omdat het een nieuwe auto betreft. Bij Financial Lease heb je deze kosten gelukkig zelf in de hand. Aan welke kosten moet je denken? Die hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

 • Brandstof
 • Periodieke keuring
 • Een set winterbanden
 • Wegenbelasting
 • Verzekering

 

Rekensom Financial Lease of Operational Lease

 

Om overzichtelijk te laten zien of Operational Lease of Financial Lease voordeliger is, hebben we een rekensom gemaakt. Het uitgangspunt dat genomen is het aanbod van een Operational Leasemaatschappij van een nieuwe Volkswagen Golf - 8 Life 1.5. Voor die auto betaal je € 519,- per maand, op basis van een contract van 60 maanden en een maximum 20.000 kilometer per jaar. Bij deze leasemaatschappij betaal je in 5 jaar in totaal € 31.140,-. Van restwaarde is uiteraard geen sprake; na de leaseperiode gaat de auto terug naar de leasemaatschappij.

Wil je dezelfde Volkswagen Golf op basis van Financial Lease rijden, dan kost deze auto in aanschaf € 33.940,- exclusief btw. en € 337,- per maand voor 60 maanden. Na afloop van de leaseperiode heeft de auto een restwaarde van naar schatting € 15.000,-. De afschrijving voor deze jonge auto is slechts de afschrijving kun je fiscaal aftrekken. Vaste lasten zijn wegenbelasting (€ 476,- x 5 = € 2380,-) en een allrisk verzekering (€ 1500,-).

Verder reserveer je een bedrag voor onderhoud ( zoals een nieuwe set banden, een grote en kleine beurt: in 5 jaar zo’n € 2200,-). Kanttekening: bij de meeste nieuwe auto’s krijg je tegenwoordig een garantie van 2 tot 5 jaar, dus andere reparaties vallen daar onder. En omdat het een jonge auto betreft, hoef je geen grote onderhoudskosten te verwachten.

Tel je dit alles op, dan kom je met Financial Lease voor 5 jaar op een bedrag van € 26.340,-. Dit terwijl dezelfde auto € 31.140 zou kosten als je gebruik maakte van Operational Lease; een verschil van € 4.840,- in het voordeel van Financial Lease. Je betaalt over de financiering nog een percentage rente. In het gemiddelde geval kom je dan uit op € 1250,-. Maar dan nog blijft er een positief saldo in het voordeel van Financial Lease, namelijk: € 3590,- (€ 4840 - € 1250) in 5 jaar = € 718,- per jaar! Overigens is de rente bij Financial Lease voor ondernemers gewoon aftrekbaar, omdat het volgens de Belastingdienst een zakelijke investering betreft.

Zakelijk leasen is voordelig. Alle voordelen:

Middels Financial Lease ben je direct economisch eigenaar van de auto. Dit is vergelijkbaar met een hypotheek: je koopt als het ware de auto op afbetaling tegen een heel scherp rentetarief. Omdat deze financieringsmethode door de Belastingdienst wordt gezien als een investering profiteer je direct van veel fiscale voordelen zoals belastingvoordeel op de afschrijving en btw-teruggaaf over de aanschafwaarde. Ook geniet je als economisch eigenaar van veel vrijheden.

 • Fiscale voordelen zoals investerings- en renteaftrek;
 • Onbeperkte kilometers, zonder extra kosten;
 • Kies zelf je verzekeringsmaatschappij;
 • Inzicht in onderhoudskosten;
 • Bepaal zelf de maandtermijn;
 • Vrij om te bestickeren;
 • De auto is jouw (economisch) eigendom.


Direct op zoek naar een auto die past bij jouw bedrijf? Bekijk ons ruime aanbod nieuwe auto's en occasions via onderstaande knop, of neem vrijblijvend contact op met een van onze Lease Adviseurs.

Bekijk het aanbod

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.