0
Wat is bpm? Wij leggen het graag aan je uit
De afkorting bpm staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Dit is de belasting die je betaalt bij de aanschaf van een nieuw voertuig, maar ook wanneer je een voertuig uit een ander land importeert. Je betaalt deze belasting voor personenauto’s en motoren. Maar hoeveel belasting betaal je eigenlijk, wanneer betaal je deze, hoe bereken je deze belasting, welke auto’s zijn vrijgesteld van deze belasting en hoe zit het dan met de bpm en leasen? We leggen het je graag uit.

Wanneer betaal je bpm?

Je betaalt bpm over nieuwe personenauto’s en motoren. De hoogte van de bpm is geheel afhankelijk van de nieuwwaarde van het voertuig. Je kunt dit terugvinden op deel 1 van je kentekenbewijs. Bij tweedehands auto's is er sprake van de zogeheten rest-bpm. Deze rest-bpm is afhankelijk van de leeftijd van het voertuig. 

Importeren uit het buitenland

Maar dit zit net wat anders wanneer je een auto importeert uit het buitenland. Waar de aankoop van een tweedehands auto in Nederland geheel vrij is van bpm, moet deze belasting wél betaald worden wanneer je een tweedehands auto uit het buitenland importeert. Je hebt in dit geval gelukkig te maken met een gereduceerd bedrag aan bpm (ook wel de rest bpm genoemd), en je betaalt alleen bpm voor de jaren dat de auto niet in Nederland was ingevoerd. Exporteer je jouw auto naar het buitenland? Dan werkt het net andersom en krijg je de teveel betaalde bpm gewoon terug. 

Vrijstelling van bpm

Er zijn twee gevallen waarbij voertuigen geheel vrijgesteld zijn van bpm:  

1. Auto’s zonder CO2-uitstoot
Auto’s die 100% elektrisch rijden, hebben namelijk geen CO2-uitstoot. Op deze manier probeert de overheid het rijden van elektrische auto’s zoveel mogelijk te stimuleren. Rijd je elektrisch, dan wordt je daar op verschillende manieren voor beloond.

2. Bedrijfswagens en taxi’s
Daarnaast worden ondernemers die een bedrijfsauto rijden ook vrijgesteld. Wanneer deze voertuigen voor meer dan 10% gebruikt worden voor de onderneming, ziet de belastingdienst dit in de meeste gevallen als omzetbelasting. Dit betekent dat je middels de ondernemersregeling geen bpm betaalt. Je hoeft zelf ook geen aanvraag te doen om gebruik te maken van deze regeling. Wel moet je tijdig aangifte doen wanneer je niet meer voldoet aan de voorwaarden om van deze regeling gebruik te maken.

Nieuwe bpm regeling voor taxi’s

Per 2020 is het voor taxihouders niet meer mogelijk om de bpm terug te vorderen bij de Belastingdienst. De regering heeft deze maatregel getroffen om elektrisch rijden te stimuleren; elektrische auto’s zijn t/m 2024 vrijgesteld van bpm. Lees meer over Financial Lease voor taxi’s en de bpm-regeling.

Berekening van de bpm

Het bpm-tarief voor een personenauto wordt berekend over de CO2-uitstoot in gram of kilogram. Het bpm-tarief voor een personenauto of motor wordt berekend over de netto catalogusprijs (nieuwprijs bij aanschaf). Importeer je een tweedehands voertuig, dan heb je de keuze tussen het actuele of het historische tarief. Je berekent het meest gunstige tarief door het bruto bpm-bedrag volgens het oude, en nieuwe tarief te vergelijken. Houd daarbij ook rekening met eventuele bijzonderheden in het verleden van het voertuig zoals bijvoorbeeld het energielabel, de roetfilter, CO2-uitstoot en accessoires die buiten de berekening kunnen blijven. 

Bij FinancialLease.nl hoef je zelf geen rekening te houden met de berekening van het bpm-bedrag. Dit hebben wij al voor jou gedaan en zit daarom altijd al inbegrepen in het leasebedrag.  

Heb je vragen over de bpm of wil je meer weten over het financial leasen van een (bedrijfs)auto? Neem dan contact op via 030 267 99 93 of via ons contactformulier.  

 

 

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.