0

Wanneer je een lease auto van de zaak rijdt, ziet de Belastingdienst dit als loon in natura. Je wordt als het ware beloond met een auto, en officieel zijn dat inkomsten waarover je belasting moet betalen. Bijtelling betaal je wanneer je een auto van de zaak hebt die je ook priv kunt gebruiken. Je betaalt dan gelukkig niet de hele waarde van de auto, maar je betaalt slechts belasting over een percentage hiervan.

Nieuwe bijtellingsregeling in 2021

Hoeveel bijtelling moet je betalen?

De afgelopen jaren zijn de bijtellingsregels ieder jaar aangescherpt. Kies je voor een auto met een brandstofmotor of (plug-in) hybride die meer dan 0 gram CO2 uitstoot? Dan betaal je 22% bijtelling. Volledig elektrische autos met 0 gram CO2-uitstoot zijn een stuk voordeliger in de bijtelling.

Oude regeling in 2020:
Volledig elektrische autos met een tenaamstellingsdatum in 2020 worden tot 45.000,- van de cataloguswaarde belast met 8% bijtelling, het resterende bedrag boven de 45.000,- wordt belast met 22% bijtelling.

Nieuwe bijtellingsregeling in 2021:
Volledig elektrische autos met een tenaamstellingsdatum in 2021 worden tot 40.000,- van de cataloguswaarde belast met 12% bijtelling, het resterende bedrag boven de 40.000,- wordt belast met 22% bijtelling.

Verandering in de bijtelling t/m 2026:
Tot en met 2025 wordt de bijtelling geleidelijk verhoogd. Vanaf 2026 zullen alle autos (zowel elektrisch, hybride als brandstof) belast worden met 22% bijtelling, ongeacht de CO2-uitstoot en cataloguswaarde.

Bekijk het overzicht van de oude en nieuwe bijtellingsregeling.

Hoelang is de bijtelling geldig?

De huidige bijtellingsregeling is 5 jaar geldig. Dat houdt in dat autos die in 2020 tenaam worden gesteld, tot en met 2025 belast worden met 8% bijtelling (zie tabel hierboven). In 2025 wordt de nieuwe bijtellingsregeling die op dat moment geldt toegepast op de auto.

Liever geen bijtelling betalen?

Wanneer je priv kilometers rijdt met de leaseauto die op naam staat van de zaak, heb je ook de mogelijkheid om gn bijtelling te betalen. Als je minder dan 500 kilometer per jaar priv rijdt, en dit netjes bijhoudt, hoef je geen bijtelling te betalen. Wij adviseren om hiervoor een ritregistratiesysteem of -app te gebruiken die het Keurmerk Ritregistratie draagt. Dit keurmerk geeft onder meer aan dat het systeem voldoet aan eisen met betrekking tot betrouwbaarheid en privacybescherming.

In sommige gevallen kunnen ondernemers met een eenmanszaak of VOF volledige vrijstelling krijgen van de bijtelling. Hoe dit precies werkt, kunnen onze Lease Adviseurs aan je uitleggen. Neem contact op via 030 267 99 93.

Interesse in een auto met lage bijtelling? Bekijk dan direct het aanbod tweedehands elektrische autos:

 

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.