0

Het coronavirus treft vrijwel alle ondernemers in Nederland en daarbuiten. De overheid treft daarom noodvoorzieningen om ervoor te zorgen dat gezonde bedrijven niet kopje onder gaan door de tijdelijke maatregelen.

Noodpakket ondernemers Coronacrisis

Loon werknemers die thuis komen te zitten doorbetaald

Door een nieuwe maatregel Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is het mogelijk om bij een verwachte daling van omzet van ten minste 20% maximaal werktijdverkorting aan te vragen bij het UWV. Wanneer dit wordt goedgekeurd betaalt de overheid maximaal 90% van het salaris in plaats van 75%. Voorwaarde hieraan is wel dat je het personeelslid niet mag ontslaan en je de rest zelf doorbetaalt.

€4.000 noodvoorziening voor zwaar getroffen ondernemers

Ben jij bijvoorbeeld werkzaam in de horeca, de cultuursector of de reisbranche of kom jij in de problemen door de 1,5 meter afstandseis omdat je bijvoorbeeld kapper bent en zie jij hierdoor je omzet bijna helemaal verdampen. Dan krijg je voor de komende drie maanden €4.000 als noodvoorziening. De precieze voorwaarden moeten nog worden uitgewerkt maar een van de voorwaarde is dat de onderneming niet vanuit huis opereert.

Drie maanden uitkering voor zzp’ers

Als zzp’er kun je voor drie maanden een uitkering aanvragen bij je gemeente. Dit is zodat je in deze drie maanden in ieder geval minimaal een inkomen op het bijstandsniveau hebt. Er wordt niet gekeken naar je financiële situatie en het betreft een gift die je dus niet hoeft terug te betalen. Omdat deze maatregel juridisch nog moet worden uitgewerkt kan het nog even duren voordat je deze regeling kunt aanvragen.

Belasting later betalen en verlaging van de boetes

Wanneer je door het coronavirus in de problemen komt mag je de belasting later betalen. Wanneer de belastingdienst het je toekent wordt de vordering op inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelasting direct stopgezet. Normaal gesproken moet je 4% invorderingsrente betalen wanneer je een belastingschuld hebt. Deze gaat naar bijna 0% voor alle belastingschulden, dus ook degene die voor het coronavirus al uitstonden. De belastingrente die je moet betalen wanneer de betalingstermijn van een belastingaangifte voorbij is gaat ook naar bijna 0%.

Geld lenen mkb en grote ondernemingen

Voor het midden- en kleinbedrijf en grote ondernemingen trekt de overheid 1,5 miljard euro uit voor leningen waar de Staat garant voor staat. Het gaat om de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). De overheid staat voor 50% garant bij deze leningen zodat banken eerder een krediet verschaffen. Normaal is deze regeling bedoeld voor leningen tussen de 1,5 en 50 miljoen maar tijdelijk wordt het plafond verhoogd naar maximaal 150 miljoen.

Kleine ondernemers met een lening van Qredits

Voor kleine ondernemers die gebruik maken van de microkredietverstrekker Qredits van de overheid, komen er gunstige leningsvoorwaarden. De rente wordt automatisch verlaagd naar 2% en je krijgt uitstel van aflossing voor de komende zes maanden.

Wat betekent dit voor jouw Financial Lease contract?

Door bovenstaande voorzieningen word je op verschillende vlakken financieel ontlast. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de essentiële zaken voor jouw onderneming, zoals je auto.

Heb je (naast een lease auto) ook een koop auto? Dan kun je gebruik maken van de Sale en Leaseback mogelijkheid. Jij verkoopt de auto aan de bank zodat er liquide middelen vrijkomen en leaset de auto weer terug. De auto wordt op deze manier onderpand voor de vrijgekomen liquide middelen. Je blijft gedurende de overeenkomst economisch eigenaar en aan het einde van de looptijd is de auto volledig van jou.

Meer informatie over Sale en Leaseback lees je hier of neem vrijblijvend contact op met onze lease adviseurs via 030 267 99 93.

 

 

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.