030 - 267 99 93 Of chat via WhatsApp
Ma t/m vrij 8:30-18:00 Za 10:00-17:00

Tijd voor Winterbanden

Tips voor ondernemers donderdag 15 november 2018 om 16:00 uur
Gelukkig hebben we in Nederland slechts zelden last van hevige sneeuwval. Echter kunnen natte wegen in combinatie met lage temperaturen zorgen voor gladheid op de weg. Dan is het belangrijk dat je tijdig jouw zomerbanden voor winterbanden hebt verwisseld. We leggen je uit wanneer het juiste moment is en wat nu het grote verschil is tussen de twee soorten banden.

Wanneer te wisselen van zomerbanden naar winterbanden?

Wanneer het kwik onder de 7 graden Celsius daalt, is het verstandig om de zomerbanden in te wisselen voor winterbanden. Meestal is dit al in de maand november. Hoewel er dan zelden sneeuw valt of echt vriest, is het wel verstandig om in deze maand al voorzorgsmaatregelen te treffen en de banden te vervangen. 


Voordelen van winterbanden

  • Meer grip op glad en nat wegdek door de extra lamellen en diepere groeven,
  • De band voert water en sneeuw beter af,
  • Korte remweg op glad wegdek dankzij extra weerstand,
  • Veiliger dan zomerbanden tijdens winterse omstandigheden.


Vierseizoenenbanden

Vierseizoenenbanden (of all-season banden) zijn een combinatie van winter- en zomerbanden. Door de eigenschappen van beide banden te combineren kun je het hele jaar met deze variant rijden, waardoor je geen extra set zomer- of winterbanden aan hoeft te schaffen. Vierseizoenenbanden zijn doorgaans van zachter rubber gemaakt dan zomerbanden waardoor ze meer grip hebben in de winter, en diepere groeven hebben zodat ze het water beter afvoeren. Echter zijn vierseizoenen banden niet zo effectief als winterbanden: ze verkorten de remweg bij een glad wegdek wel wat, maar niet zo ver. In sommige landen tellen ze dan ook niet als echte winterbanden.


Zijn winterbanden verplicht?

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Ga je tussen 1 november en 15 april naar Oostenrijk voor wintersport bijvoorbeeld, dan ben je wel verplicht om met winterbanden te rijden. In Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden en Noorwegen zijn winterbanden verplicht tijdens ‘winterse omstandigheden’. Dit houdt in dat je winterbanden moet hebben wanneer het ijzelt of de wegen glad zijn dankzij sneeuw, sneeuwmodder of ijsvorming. Rijd je nog met zomerbanden om en raak je betrokken bij een ongeluk? Dan is de kans groot dat je (mede-)aansprakelijk wordt gesteld waardoor je (een deel van) de gemaakte schade niet vergoed krijgt.


Winterbanden meefinancieren met Financial Lease

Wist je dat het bij Financial Lease mogelijk is om accessoires van jouw (bedrijfs)auto mee te financieren? Zo ook jouw winterbanden, zolang ze op de factuur van het autobedrijf staan.


Benieuwd naar jouw financial lease mogelijkheden? Onze lease adviseurs staan je graag te woord via 030 – 267 99 93.


Of bekijk direct onze leasevoorraad met meer dan 50.000 nieuwe auto’s en occasions. 

Eerder bekeken artikelen