0

Winterbanden wisselen, wanneer is het juiste moment?

De lente is begonnen en dat betekent dat de zomerbanden uit de garage gehaald mogen worden. Tenminste, zo lijkt het! Het is voor de tijd van het jaar nog altijd erg koud, zo is dit jaar de koudste 17 maart ooit gemeten. Het weer is onvoorspelbaar, daarom is het moeilijk in te schatten wanneer het perfecte moment is om jouw winterbanden in te ruilen voor de zomerbanden. In deze blog behandelen we de voordelen van zomerbanden en winterbanden.

Wanneer de winterbanden wisselen voor zomerbanden?

Wanneer de temperatuur continu boven de +7 graden celsius blijft is het verstandig om de banden om te wisselen. Meestal is dit rond de maand april, voor de slijtage van de winterbanden is het belangrijk om de banden op tijd te wisselen. Zomerbanden slijten minder snel dan winterbanden. Het rubber van een zomerband is namelijk minder elastisch en daardoor slijten deze minder hard dan winterbanden. Het is dus voordeliger om de grootste gedeelte van het jaar op de zomerbanden te rijden. Daarnaast verbruiken auto’s met zomerbanden minder brandstof dan met winterbanden.

Voorbeeld: Audi A4

Is het dan wel verstandig om de winterbanden te monteren in het najaar? Jazeker! Dit heeft alles te maken met de veiligheid van het voertuig. Stel, je rijdt in een Audi A4 met zomerbanden en je rijdt op een wegdek vol sneeuw. De remweg is op dat moment (bij 50 km per uur) 65 meter, maar ondanks dat een Audi een stevige en degelijke auto is, kan ook deze auto onverwacht reageren op het winterse weer. Winterbanden hebben meer grip door de vormen en lijnen in de banden. Water en sneeuw kan een winterband sneller afvoeren door het profiel in de banden. Hierdoor is de remweg op dezelfde weg met winterbanden maar 30 meter (!). De remweg is de helft minder in vergelijking met de zomerbanden. Het is dus zeker de moeite waard om je zomerbanden om te wisselen!

Voordelen zomerbanden:

  • Voordeliger

  • Minder brandstof

  • Duurzamer dan winterbanden


Voordelen winterbanden:

  • Meer grip op glad & nat wegdek

  • Water en sneeuw kan de band beter afvoeren

  • Korte remweg op een glad wegdek

  • Veiliger in winterse omstandigheden


Kan je zomerbanden (en winterbanden) meefinancieren?

Ja! Het is mogelijk om deze mee te financieren, zolang de winterbanden op de factuur van het autobedrijf staan.

Vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op: 030 - 267 99 93 Liever direct een auto uitzoeken? Bekijk onze voorraad

 

 

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.