0

Het verschil tussen de huisbank en Financial Lease

Het is tijd voor een nieuwe zakelijke auto, of misschien moeten er wel meerdere bedrijfsauto’s aangeschaft worden. De kans is groot dat je op dit moment de overweging maakt: sluit je een lening af bij je huisbank of ga je liever Financial Leasen? Om je op weg te helpen met het maken van jouw keuze, leggen we de verschillen uit:
 

Hoe werkt Financial Lease?

Middels een Financial Leaseovereenkomst word jij als ondernemer direct economisch eigenaar van de (bedrijfs)auto. Je koopt als het ware een auto op afbetaling waarbij jij zelf vooraf het maandelijkse bedrag kan bepalen. Bij Financial Lease is jouw (bedrijfs)auto het onderpand van de geldverstrekker, terwijl jij zelf economisch eigenaar bent. En dit brengt een aantal voordelen met zich mee:

  1. Je mag de auto inrichten naar eigen wens, denk hierbij ook aan de bestickering
  2. Recht op terugvordering van de btw over de aanschafprijs
  3. Profiteer direct van diverse fiscale voordelen
  4. Bepaal zelf de looptijd van de overeenkomst

Bekijk alle voordelen hier.

Hoe werkt een lening bij de huisbank?

Het afsluiten van een lening bij de bank steekt net iets anders in elkaar. In dit geval sluit je, na overleg en goedkeuring van je huisbank, een lening af. Je geeft de bank al je financiële gegevens en bankafschriften; jouw huisbank voert vervolgens een kredietcheck uit. Aan de hand van deze gegevens besluiten zij of ze jou de lening kunnen verstrekken. Met deze lening kun jij de auto aanschaffen. Je betaalt deze lening over een bepaalde periode terug, inclusief rente. 

Financial Lease of de huisbank?

Beide methoden geven je dus de mogelijkheid om jouw droomauto middels financiering aan te schaffen. Toch zijn er behoorlijke verschillen tussen beide opties: 

De aanbetaling

Bij het aanschaffen van een zakelijke auto middels een Financial Leasecontract, moet je in principe altijd de btw zelf voorfinancieren. Dit krijg je op een later moment weer terug van de belastingdienst. In sommige gevallen is het mogelijk om helemaal niets aan te betalen: wanneer je een marge auto koopt is de btw namelijk al eerder door een particulier betaald. In geval van een lening bij de huisbank moet deze aanbetaling vaak wel gedaan worden. Deze aanbetaling wordt gebaseerd op een percentage van het te lenen bedrag - denk bijvoorbeeld aan de eigen inleg bij het afsluiten van een hypotheek. 

Tussentijdse inlossing

Een lening bij de bank mag, over het algemeen, niet tussentijds ingelost worden. Bij veel banken moet je zelfs een boete betalen wanneer je een bedrag op je lening tussentijds wil inlossen. Met Financial Lease is tussentijdse inlossing vaak wel een mogelijkheid. De hoogte van het in te lossen bedrag kan je dan zelfs zelf bepalen, mits het een veelvoud is van het maandelijkse leasebedrag.

Slottermijn en maandbedrag 

Sluit je een lening af bij je huisbank? Dan bepaalt jouw bank de slottermijn. Aan de hand van dit slottermijn wordt ook het maandelijkse aflossingsbedrag bepaald. Bij Financial Lease bepaal je echter zelf jouw slottermijn en maandbedrag, binnen bepaalde kaders. 

BKR Registratie

Wanneer je een financiering bij je eigen huisbank afsluit, is de kans groot dat een toekomstige krediet- of bedrijfsfinanciering niet wordt geaccepteerd vanwege een BKR registratie. Bij Financial Lease heb je eventueel de mogelijkheid om een overeenkomst te sluiten voor jouw (bedrijfs)auto zonder dat dit BKR geregistreerd wordt. 

Conclusie

Hoewel een lening bij de bank in veel gevallen een optie is, vraagt een financiering voor een (bedrijfs)auto toch om iets meer specialisatie. De voorwaarden van een banklening zijn nu eenmaal niet geheel toegespitst op de autobranche en brengen hierdoor meer nadelen, dan voordelen met zich mee. 

Financial Lease is, in tegenstelling tot jouw huisbank, flexibel inzetbaar voor jouw onderneming. FinancialLease.nl is namelijk niet gebonden aan een leasemaatschappij, bank, automerk of dealer en daar profiteer jij van. Zo kun jij zelf bepalen hoe hoog de aanbetaling, slottermijn en het maandbedrag worden voor jouw leaseovereenkomst. Ook is de mogelijkheid tot tussentijds inlossen een groot voordeel. 

Twijfel je nog steeds? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 030 267 99 93; onze lease adviseurs nemen graag de mogelijkheden met je door.

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.