0

Tesla autopilot autonoom rijden

Autonoom rijden is een technologie die op dit moment in hoog tempo ontwikkeld wordt. Verschillende automerken hebben hun auto’s al gereed gemaakt voor het volledig zelfstandig rijden (dus zonder bestuurder). Tesla is één van de automerken die al ver gevorderd is met deze technologie. Wat kan de Tesla Autopilot inmiddels en hoe verhoudt zich dat tot andere merken?

De Tesla Autopilot

Autopilot is de naam van de hard- en software die het volledig autonoom rijden van Tesla’s mogelijk maken. De technologie achter Autopilot is al zo vergevorderd dat alle Tesla’s die nu geproduceerd worden zijn uitgerust met de juiste hardware. Op dit moment is Autopilot in mindere mate geactiveerd; volledig zelfrijdende Tesla’s zullen we dus nog niet tegenkomen op de weg. Dat ligt niet aan de technologie, maar aan de wetgeving. Op het moment dat deze functies van Autopilot wettelijk worden goedgekeurd, zal Tesla deze op afstand activeren. 

Wat kan Autopilot nu al?

Autopilot kan nu al ondersteuning bieden tijdens het rijden. Enkele functionaliteiten die reeds geactiveerd zijn:

  • De snelheid wordt automatisch aan de verkeersomstandigheden aangepast,
  • De Tesla blijft in haar rijstrook,
  • De auto kan automatisch van rijstrook wisselen zonder dat de bestuurder daar opdracht toe geeft,
  • Opritten en afritten van snelwegen kunnen automatisch worden genomen,
  • Dankzij Autopilot parkeert de auto zichzelf op een beschikbare parkeerplek, of dat nu langs de weg is of in je eigen garage.


Hoe veilig is de Autopilot?

De Autopilot functie is veiliger dan een menselijke bestuurder. Acht verschillende camera’s creëren een 360° beeld rond de auto met een bereik tot 250 meter. Geen enkele menselijke bestuurder kan zo nauwkeurig de omgeving van een rijdende auto in kaart brengen. Daarnaast beschikken Tesla’s over nog eens twaalf ultrasone sensoren die het beeld aanvullen. Aan de voorzijde is tevens een radarsysteem bevestigd dat het verkeer voor de auto in de gaten houdt, zonder hinder te ondervinden van stof, regen of zelfs auto’s die voor je rijden. Hierdoor heeft de Tesla altijd een veel beter inzicht in de verkeerssituatie dan dat een persoon zelf heeft. Een Tesla kan bijvoorbeeld, zonder dat een bestuurder dit überhaupt zou kunnen zien, meerdere auto’s voor zich al registreren dat er geremd moet worden. Tegelijkertijd zorgt Tesla ervoor dat je zelf als bestuurder ook actief moet blijven. Om de paar minuten zal een alarmsignaal klinken, waarbij Tesla verwacht dat je je handen stevig aan het stuur zet. Deze functie is geïmplementeerd om ervoor te waken dat je niet in slaap valt of andere dingen gaat doen. Als bestuurder ben je namelijk nog steeds volledig verantwoordelijkheid voor het besturen van je eigen auto. Tesla Autopilot helpt je hier enkel bij. 

Autonoom rijden met andere automerken

Tesla is één van de voorlopers van autonoom rijden, echter zitten andere automerken ook niet stil. De voortgang van deze automerken zijn in kaart te brengen middels 5 niveaus van autonoom rijden die internationaal zijn erkend:

  1. De bestuurder moet altijd zelf de besturing in handen kunnen nemen. Denk hierbij aan technieken als Adaptive Cruise Control.
  2. Hands-off: Acceleratie, sturen en remmen wordt door de auto zelf gedaan. In het geval van onverwachte gebeurtenissen moet de bestuurder wel zelf ingrijpen,
  3. Eyes-off: De auto herkent de weg en situatie, je hoeft zelf niet meer op te letten,
  4. In principe hoeft de bestuurder hier niets te doen, behalve bij slecht weer,
  5. Volledig zelfstandig rijden,


De Tesla Autopilot bevindt zich momenteel in level 2, de bestuurder moet wel actief blijven om in te kunnen grijpen in onverwachte situaties of wanneer het systeem hem in de steek zou laten. De eerste level 3 auto is inmiddels ook op de markt verschenen - de nieuwe Audi A8.

Mercedes lanceert pas in 2020 haar eerste level 3 auto: de vernieuwde S-Klasse. In Zweden worden er al testen gedaan met de Volvo XC90 die op specifieke trajecten gebruik kunnen maken van deze technologie. De ontwikkelingen gaan dus heel snel; Tesla is momenteel bezig om de Autopilot ook op het derde niveau te krijgen. Het is nu wachten op het moment dat alle auto’s volledig zelfstandig door het verkeer kunnen navigeren. Misschien is dat zelfs wel de oplossing voor het fileprobleem!

Tesla leasen

Wil jij graag een auto met Autopilot functie? Lease dan een Tesla. In onze voorraad tref je verschillende Tesla’s aan die met deze functie zijn uitgerust. Heb je nog vragen over Tesla of de Autopilot functie of wil je meer weten over de voordelen van Financial Lease en elektrisch rijden? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag op weg.

 

 

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.