0

Makkelijker kunnen we het niet maken, leuker wel.

Een uitspraak die vast bekend in de oren klinkt, maar dan net iets anders. Waarom? Bij FinancialLease.nl krijg je namelijk te maken met investeren en belastingen waar je wel op zit te wachten! Belastingbesparingen? Investeringsaftrek? Renteaftrek? Allemaal voordelen die komen kijken bij Financial Lease. In dit blog leggen wij jou gemakkelijk uit wat dit allemaal betekent. Doe er je voordeel mee!

Investeren: waarmee krijg je te maken?

Met Financial lease ben je economisch eigenaar van het voertuig. Je hebt een investering gedaan, waardoor je kan profiteren van vele fiscale voordelen. Maar welke voordelen zijn dat precies? We beginnen met een voorbeeld over de afschrijving van de investering. Aan de hand van het voorbeeld, nemen we je mee totdat je alle voordelen van jouw investering inzichtelijk hebt. Zo weet jij direct waar je mee te maken krijgt.

Afschrijven

Stel: Je koopt in 2017 een bestelauto met een aanschafwaarde van € 24.000 exclusief BPM en BTW. De restwaarde wordt geschat op € 8.000 na afloop van de gebruiksduur van 4 jaar. Met behulp van deze gegevens kunnen wij de afschrijving per jaar berekenen:

Aanschafprijs – restwaarde = De totale afschrijving
Totale afschrijving /geschatte gebruikersduur = afschrijving per jaar.

Afschrijven makkelijker kunnen we het niet maken, leuker wel

Als eenmanszaak, V.O.F, maatschap of C.V. mag je dus € 4.000,- van de winst afhalen. Als we uitgaan van het belastingtarief van 52%, heb je een netto belastingbesparing van € 2.080,-. 

LET OP! In het voorbeeld is er geen sprake van een maximale afschrijving van 20% van de aanschafwaarde. Dit kan wel het geval zijn bij een kortere looptijd of een lagere restwaarde, bijvoorbeeld ten gevolge van een groter jaarlijks kilometrage.

Investeringsaftrek

Ook de investeringsaftrek komt om de hoek kijken. Omdat jij als ondernemer belasting doorberekend aan jouw klanten (btw), mag je de btw op de auto in mindering brengen. Daarnaast betaal je geen BPM, omdat je als ondernemer de bestelauto koopt en tenminste 10% zakelijk gebruikt.

Investeringsaftrek als ondernemer

De prijs van de auto bedraagt € 24.000 (excl. btw/BPM). Wanneer je in 2017 minder dan € 56.192 investeert, heb je recht op 28% investeringsaftrek. Op basis van het voorbeeld krijg je dus een investeringsaftrek van (€ 24.000 x 28%) € 6.720. Dit betekent dat je winst wordt verlaagd met € 6.720, waardoor je kunt profiteren van belastingvoordeel. Zo bespaar je, afhankelijk van jouw belastingpercentage, (€ 6.720 x 52%) € 3.494 aan inkomstenbelasting. Dus dit is een netto besparing van €3.494,-

Renteaftrek

Maar we zijn nog lang niet klaar met alle voordelen! We gaan nog even door met de renteaftrek. Omdat Financial Lease een zakelijke lening betreft, heb je hier recht op. De betaalde rente mag je van jouw winst aftrekken (nog meer besparingen).

Uitgaande van dezelfde bedrijfsauto zoals in de voorgaande voorbeelden bedraagt de totale rente over het eerste jaar € 1.679,13. De netto belastingbesparing is dan: € 1.679,13 x 52% = € 873,-. Hoe dit wordt berekend, vind je terug in de onderstaande tabel.

Renteaftrek voor de (startende) ondernemer

Het totaalplaatje

Op basis van de bedrijfsauto t.w.v. € 24.000 excl. btw/BPM, met een looptijd van 48 maanden en een restwaarde van € 8.000,- is de totale netto belastingbesparing voor 2017:

Het totaalplaatje

Dankzij alle bovenstaande voorbeelden komen we tot de conclusie dat jij als ondernemer een flink bedrag kan besparen. Behoefte aan meer fiscaaladvies? Houd dan ons blog in de gaten.

 

 

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.