0

Is rekeningrijden de toekomst?

Rijd jij zakelijk vele kilometers per dag en ben jij er klaar mee om in de file te staan? Dan is rekeningrijden mogelijk een prima oplossing voor jouw onderneming! Eind oktober heeft minister Van Nieuwenhuizen bekend gemaakt dat de vertragingen in het verkeer tot 2023 met 35 procent kunnen gaan toenemen. Dit betekent dat het aantal files in Nederland de komende jaren alleen maar zal gaan groeien! Maar wat is dé oplossing voor dit mega probleem? Na het promoten van thuiswerken en het werken in verschillende shifts is er mogelijk nog een oplossing welke nog niet is ingevoerd in Nederland: Rekeningrijden!

Wat is rekeningrijden?


Rekeningrijden (of spitsheffing) is een concept om de automobilist meer te belasten wanneer deze tijdens bepaalde tijden op de snelwegen rijdt. Concreet betekent dit dat het duurder is om in de spits op de snelweg te rijden dan buiten de spits. Deze belasting kan op meerdere manieren doorgevoerd worden, bijvoorbeeld middels tolheffing tijdens deze spitsuren of door het verminderen van belastingen wanneer je de spits vermijdt.

Hoe kan rekeningrijden de files verminderen?

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat de ochtendspits voornamelijk ontstaat door mensen die naar hun werk of naar school gaan. In de avondspits zijn er echter veel andere redenen, dan zijn mensen vaker op pad om boodschappen te gaan doen of om bij anderen op bezoek te gaan. Kortom: in de avondspits is er relatief minder woon-werkverkeer dan in de ochtendspits.
Dit betekent dat een deel van de avondspits verminderd kan worden doordat automobilisten voor privédoeleinden de spits vermijden. Door rijden in de spits extra te belasten is het de bedoeling dat deze automobilisten nadenken of het echt niet mogelijk is om een alternatieve tijd te kiezen. Mogelijk wordt het hierdoor rustiger op de weg tijdens de spitstijden.

Is rekeningrijden de toekomst?

Volgens de RAI, de belangenvereniging van de autobranche, is de invoering van rekeningrijden onvermijdelijk. Volgens de huidige regering is het rekeningrijden niet de oplossing, dit is de voornamelijkste reden waarom het nu nog niet wordt ingevoerd. Wanneer het rekeningrijden mogelijk wordt ingevoerd is niet bekend, tot die tijd blijft het rijden buiten de spits enkel een alternatief voor het individu.

Heb jij vragen over het Financial Leasen van een voertuig inclusief onbeperkte kilometers? Neem dan vandaag nog contact op met een van onze lease adviseurs.

 

 

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.