0

Is elektrisch rijden echt voordeliger?

Grote autofabrikanten benoemen de elektrische auto ‘het straatbeeld van de toekomst’. Het is een erg mooi idee natuurlijk om de benzinemotor te vervangen door deze milieuvriendelijke, duurzame motoren, maar een elektrische auto is veelal wat duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model dat rijdt op diesel of benzine. Zelfs na een forse daling in de prijzen lijkt het verschil in aankoopprijs nog steeds zichtbaar te zijn. Maakt dit de elektrische auto eigenlijk wel aantrekkelijk, en is elektrisch rijden echt voordeliger? Hoewel we in de toekomst een grotere vraag naar elektrische auto’s verwachten en de nieuwprijzen hopen te zien dalen, is het team van FinancialLease.nl voor je op onderzoek uitgegaan. We delen onze ondervindingen hier dan ook graag met je.

Het voordelige gebruik van de elektrische auto

Om een verstandige financiële afweging te kunnen maken is het belangrijk om alle aspecten van het rijden onder de loep te nemen. Niet alleen de aanschafprijs, maar ook de gebruikskosten en gebruiksduur zijn onderdeel van deze vergelijking. We hebben dan ook alle gemiddelde kosten van een elektrische, benzine-, en dieselmotor met elkaar vergeleken in de onderstaande tabel.

schema brandstof
Conclusie? De elektrische auto is per kilometer wel acht cent goedkoper dan de diesel. Je kunt zien is elektrisch rijden in het totaal van de kosten dus voordeliger dan benzine en diesel. Je betaalt namelijk slechts 52 cent per kilometer; in tegenstelling tot 60 eurocent bij een dieselauto. Maar waar komen deze besparingen nu precies vandaan? Om je een duidelijk overzicht te geven leggen we hier alle afwegingen aan je voor.

Lagere energiekosten

Om te beginnen spelen de prijzen van benzine en diesel een grote rol in onze vergelijking. De gebruikskosten van openbare laadpunten zijn de afgelopen jaren gestegen, maar bevinden zich nog altijd onder de prijzen van een tank diesel of benzine. Je kan het elektrisch rijden nog interessanter maken door zelf je energie op te gaan wekken. Niet alleen bespaart je dit ongelooflijk veel op de energierekening in huis; het opladen van de elektrische motor wordt ook direct een stuk voordeliger. Wanneer je zelf je energie opwekt (denk bijvoorbeeld aan het huren van zonnepanelen), zul je al snel een fors verschil zien in de brandstof prijzen in vergelijking met diesel- of benzinemotoren. Heb je dus de mogelijkheid om je elektrische auto op eigen energie of op het werk op te laden, dan kan dit je tot wel 50% extra besparen ten opzichte van het rijden op een andere brandstof.

Verlaagde onderhoudskosten

Naast een lager en goedkoper verbruik kent de elektrische auto ook lagere onderhoudskosten. Er zijn minder bewegende delen aanwezig dus de motor ondervindt hierdoor minder slijtage. Daarbij is er minder behoefte aan regulier onderhoud en hoef je met de elektrische auto minder vaak naar de garage. Wel zorgt het gewicht van de elektrische auto ervoor dat de banden iets eerder vervangen moeten worden dan die van een benzine- of dieselauto.

Fiscale voordelen

Elektrisch rijden levert je niet alleen besparingen in gebruik en onderhoud op, het brengt ook een aantal interessante fiscale voordelen met zich mee. Zo profiteer je van een lagere (en in sommige gevallen geen) motorrijtuigenbelasting en is er tot 2021 géén sprake van een betaling van de BPM. Een volledig elektrische personenauto komt in aanmerking voor 36% milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit maakt de lease van een elektrische auto ideaal voor ondernemers. Ook de lage bijtelling van 4% per jaar maakt de elektrische auto ongelooflijk aantrekkelijk voor de lease. Let wel: vanaf 2019 geldt dit percentage tot een aanschafwaarde van maximaal 50.000 euro. Is het elektrisch rijden dus iets waar je al een tijdje over nadenkt, dan is dit hét moment om een elektrische lease auto aan te schaffen.

Bekijk hier de meest actuele bijtellingsregeling.

Bij FinancialLease.nl weten wij precies wat het elektrisch rijden zo aantrekkelijk maakt. We helpen je dan ook graag op weg met het vinden van een passende, voordelige elektrische auto. Meer weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

 

 

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.