0

De eerste uit de geschiedenis van ŠKODA

Studiemodel en elektrisch is tegenwoordig de gouden combinatie bij het aankondigen van een nieuwe auto. Vooral de grote jongens zoals Audi en BMW gebruiken deze combinatie graag. Het spreekwoord ‘Als er één schaap over de dam is, volgen er meer’ is in dit geval meer dan passend voor ŠKODA. Zij komen nu ook om de hoek kijken met een elektrische studiemodel genaamd de ŠKODA VISION E.

Wereldprimeur

ŠKODA toont op Auto Shanghai 2017 het VISION E studiemodel. Het Tsjechische merk licht, met de allereerste elektrische conceptauto uit z’n 120-jarige geschiedenis, ook een tipje van de sluier op over hoe de toekomst van mobiliteit er uit gaat zien. Zo legt de vijfdeurs SUV coupé geheel elektrisch een afstand van zo’n 500 kilometer af.Het studiemodel van ŠKODA maakt gebruik van het zogeheten MEB-platform (Modularer Elektrifizierungs-baukasten) van de Volkswagen Group. De aansturing van de twee elektromotoren met een totaal vermogen van 306 pk zorgen ervoor dat de motoren optimaal kunnen samenwerken. De krachtige lithium-ion accu’s die in de bodem zijn weggewerkt, zorgen voor, zoals hierboven vermeld, voor een actieradius van 500 kilometer. Daarbij worden alle vier de wielen aangedreven, waarbij het vermogen over de voor- en achteras wordt verdeeld. Een topsnelheid van 180 km/u is te behalen. Klinkt totaal niet verkeerd voor een volledig elektrische auto.

Aanzicht

De ŠKODA VISION E is ongeveer zo groot als de KODIAQ, maar door de coupé-daklijn ziet hij er afwijkend en imposant uit. Opvallend zijn ook de portieren, die in tegengestelde richting openen en de futuristische LED lampen. Ook hebben ze voor een futuristisch interieur gekozen. Het is licht uitgevoerd met vier comfortabele, draaibare stoelen. Als de portieren openen, draaien de stoelen automatisch naar de deuropening waardoor je makkelijker kunnen in- en uitstappen. De stoelen keren automatisch terug in de uitgangspositie als de portieren weer worden gesloten. Het lijkt wel alsof de auto uit een science fiction film komt.

Je hoeft bijna niks meer te doen

ŠKODA geeft in Shanghai ook een voorproefje van de vormen van autonoom rijden die binnenkort realiteit worden. Zo kan de auto in files volledig automatisch rijden, is er een autopilot-functie beschikbaar voor snelwegen, blijft de SUV Coupé geheel automatisch op de rijbaan en is hij in staat inhaalmanoeuvres uit te voeren. Autorijden is het bijna niet meer te noemen. Ook ontzorgt de technologie van ŠKODA de bestuurder door zelf naar vrije parkeerplaatsen te zoeken, om daarna volledig automatisch in te parkeren. ŠKODA maakt dat mogelijk door het gebruik van sensoren met een verschillende bereik en tal van camera’s die continu de verkeerssituatie in de gaten houden. 

Het duurt nog wel even voordat we dit model mogen verwelkomen, maar een blik in de toekomst is altijd het belichten waard. Wil je meer autonieuws lezen? Klik dan hier.

 

 

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.