Btw auto VS. marge auto

Btw vs marge auto's middels Financial Lease

Als je op zoek bent naar een occasion, krijg je te maken met btw- en marge auto’s. Maar wat houdt dit precies in? Wat is een btw auto? Wat is een marge auto? Wat zijn de verschillen? In dit blog nemen we beide begrippen onder de loep en leggen we je precies uit wat dit betekent.

Kies jij als ondernemer voor een btw auto of voor een marge auto? Het maakt qua functionaliteit geen enkel verschil, maar kan in de financiën flink schelen. Bij Financial Lease dien je namelijk als ondernemer de btw van de auto aan te betalen. Hoewel je deze kunt terugvorderen bij de belastingdienst, is dit niet voor iedere ondernemer wenselijk. Op een marge auto hoef je geen btw aan te betalen, wat bij een btw auto dus wel het geval is.

Marge auto

Waarom is een marge auto btw vrij? De btw is bij een marge auto al een keer betaald door een particulier. Hierdoor hoeft deze niet nogmaals betaalt te worden. Een marge auto is dus btw vrij. Wat het voordeel hiervan is? Je hoeft als ondernemer de btw NIET voor te schieten bij het afsluiten van een Financial Lease overeenkomst.

Btw auto

Een btw auto is een auto waarover de btw nog niet is betaald. Je betaalt de btw als ondernemer aan en kunt deze vervolgens terugvorderen bij de belastingdienst. Bij de belastingdienst ontvang je het volledige btw percentage van het voertuig retour.

In het kort de belangrijkste vragen/verschillen van btw/marge auto’s: btw marge auto

De uitzonderingen

Valt je bedrijf onder de vrije beroepen? Dan is het wel mogelijk om 100% van de (bedrijfs)auto te Financial leasen, dus ook de btw. Het maakt hierbij dus geen verschil of je kiest voor een btw/marge auto. Deze uitzondering geldt voor de volgende vrije beroepsgroepen:

  • Gezondheidszorg
  • Financiële diensten en verzekeringen
  • Beleggingsgoud
  • Juridisch advies
  • Journalistiek
  • Onderwijs
  • Radio en TV
  • Sociaal culturele instellingen


Ben je geïnteresseerd in het Financial leasen van een btw of marge auto? Neem dan een kijkje in onze uitgebreide voorraad. Onze lease adviseurs helpen je graag bij het uitzoeken van jouw ideale (bedrijfs)auto. Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Btw auto's Marge auto's