0

Bijtellling

Maak jij privé gebruik van een zakelijke auto? Dan is dit volgens de belastingdienst in jouw voordeel. Daarom moet iedereen die zijn zakelijke auto privé gebruikt, bijtelling betalen. Maar hoeveel bijtelling moet je eigenlijk betalen?

Bijtellingspercentage 2017

Per 2017 heeft de belastingdienst het werkgevers en werknemers een stuk makkelijker gemaakt. Waar wij in 2016 de percentages van 4%, 15%, 21% en 25% kenden, kennen wij nu alleen nog 4% en 22%. Het percentage is afhankelijk van het voertuig waarin je rijdt. Rijd je bijvoorbeeld in een volledig elektrische auto? Waarbij er geen C02-gassen uitstoten? Dan betaal je 4% bijtelling. Rijd je in een auto waar er wel C02-gassen uitstoten? Dan betaal je 22% bijtelling.

Maar waar betaal ik dan precies bijtelling over?
Om te bepalen hoeveel bijtelling je betaalt, wordt er gekeken naar de cataloguswaarde van het voertuig. 

Stel: Je hebt een auto met een cataloguswaarde van € 36.000 en een bijtellingspercentage van 22%. Je bijtelling is dan € 7.920 per kalenderjaar.

Het bedrag dat je betaalt aan bijtelling, komt terug in de aangifte inkomstenbelasting. Dit kan betekenen dat je in een hogere belasting schaal terecht komt, omdat het bedrag van de bijtelling bij jouw inkomen wordt opgeteld.

Op basis van de Nederlandse belastingschijven, geven wij op basis van bovenstaand voorbeeld aan wat dit precies betekent voor jouw inkomen. 

Zoals aangegeven is de bijtelling € 7.920 per kalenderjaar (op basis van het bovenstaande voorbeeld). In dit voorbeeld gaan wij uit van een bruto jaarinkomen van € 35000 euro. Op basis van het inkomen dient er 40,8% belasting betaald te worden. Dit betekent dat er ook 40,8% wordt belast over het bijtellingsbedrag. De berekening gaat als volgt:

€ 7920,- (totale kosten bijtelling op jaarbasis) / 40,8% belasting = € 3231,36 per jaar. Dit bedrag deel je door 12. Dan kom je uit op de netto kosten voor het privé gebruik van de auto van € 269,28 per maand.

Let op! De bijtellingscategorie wordt bepaald op het moment dat de auto voor het eerst op naam wordt gezet. Deze staat vast voor een periode van 5 jaar. Daarna zal het voertuig in een nieuwe bijtellingscategorie vallen. Het is lastig aan te geven in welke categorie het voertuig daarna terecht komt. Dit heeft ermee te maken dat jaarlijks de bijtellingscategorieën aangepast worden. De huidige categorieën zijn vastgelegd tot 2021. Dat het maakt het voorlopig wat makkelijker!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over bijtelling? Onze lease professionals helpen jou graag op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.